در پی هر اتفاقی، جریان نزدیک به غرب تلاش می‌کند انگشت اتهام را به‌سوی جریان رقیب بگیرد و از فرصت به دست آمده، نهایت بهره‌برداری سیاسی را بکند. ترور رفیق‌الحریری، نخست‌وزیر اسبق لبنان نیز یکی از همین اتفاق‌ها بود که در پی آن، جریان 14 مارس به رهبری سعدالحریری فرزند رفیق‌الحریری، سمیرجعجع و ولید جنبلاط، تلاش کرد حزب‌الله لبنان و دولت سوریه را به‌عنوان عوامل این حادثه معرفی ‌کند.

رد این اتهامات ازسوی حزب‌الله و دولت سوریه هم تاثیری در این ماجرا نداشت، چراکه قرار بود ترور الحریری بخشی از پروژه کنارزدن جریان رقیب را بازی کند. روز دوشنبه و پس از گذشت چندسال، دادگاه بین‌المللی لاهه که براساس مصوبه شورای امنیت تشکیل شده بود، حکم خود را درباره این پرونده با 10 روز تاخیر به‌دلیل انفجار بندر بیروت اعلام کرد. «دیوید رِه»، قاضی دادگاه بین‌المللی لاهه در جلسه دادگاه که با حضور سعدالحریری برگزار شد، پس از اشاره به اینکه در جریان بررسی این پرونده، اظهارات 297 شاهد در ماجرای ترور رفیق‌الحریری را شنیدیم، تقریبا تمام امیدها را برای بهره‌برداری سیاسی از این پرونده ناکام گذاشت.

قاضی در این جلسه با تبرئه 3 تن از متهمان، تنها «سلیم جمیل عیاش» را محکوم کرده و گفته موبایل سلیم العیاش نقشی اساسی در انفجار داشته است. با این حال اما براساس بررسی‌های دادگاه مدرک مستدلی که بتوان براساس آن گفت چه کسی دستور ترور را داده نیز وجود ندارد. مهم‌ترین موضوع در حکم دادگاه که همه منتظر شنیدن آن بودند، به حزب‌الله لبنان مربوط بود.

دادگاه صراحتا عنوان کرد هیچ دلیلی مبنی‌بر دخالت مستقیم سوریه و دست‌داشتن رهبری حزب‌الله در این ترور وجود ندارد و سیدحسن نصرالله (دبیرکل حزب‌الله) و رفیق‌الحریری روابط خوبی با یکدیگر داشته‌اند. حکم دادگاه بین‌المللی لاهه به شورای امنیت سازمان‌ملل ارجاع می‌شود تا این شورا درباره چگونگی اجرای آن تصمیم بگیرد. اگرچه بررسی این دادگاه بین‌المللی بیش از 600 میلیون دلار هزینه دربر داشته و بیشتر آن را نیز باید دولت لبنان پرداخت کند، اما پس از 15 سال مشخص کرد حزب‌الله نقشی در این ترور نداشته است. این حکم دادگاه پس از 15 سال، این سوال را بی‌پاسخ گذاشته که چه کسی فرمان ترور الحریری را صادر کرده است؟ چه کسانی از این ترور نفع می‌بردند و در 15 سال اخیر چه کسانی از آن بهره‌برداری سیاسی کرده‌اند؟ هرچند الحریری مخالف حضور سوریه در لبنان بود اما بعد از ترور او، با اعتراض‌های ده‌ها هزار نفری مردم لبنان، نیروهای سوریه پس از نزدیک به 3 دهه ناچار به خروج از لبنان شدند. درکنار جریان 14 مارس، بیشترین منفعت از این اقدام را رژیم صهیونیستی کسب کرده است. حزب‌الله دلایلی ارائه کرد که نشان‌دهنده نقش رژیم صهیونیستی در این ترور است، اما اسناد ارائه‌شده توسط حزب‌الله تاکنون بررسی نشده. اکنون سعدالحریری باید درکنار احتمال اقدام صهیونیست‌ها، در درون جریان 14 مارس به‌دنبال عامل ترور پدرش باشد.


منبع: فرهیختگان